Aanhangwagen verlichting

Stekker kapot of losgetrokken? Onderaan deze pagina vind u de verschillende aansluitschema’s voor de verschillende modellen stekkers. Daarnaast kunt u natuurlijk voor al uw aanhangwagenreparaties ook bij ons terecht.

Verschillende stekkers op de aanhangwagen

Bij de verlichting van een aanhangwagen komen 3 soorten stekkers voor. Waarom is dat? Voor 1996 zaten op alle aanhangers 7 polige stekkers. Vanaf 1996 werd het verplicht om op nieuwe aanhangwagens een mistachterlicht te monteren. Hierdoor kon bij caravans de constante stroom niet meer aangesloten worden aangezien die aansluitpool voor het mistachterlicht nodig was. ¬¬Om toch onderweg de koelkast en dergelijke te kunnen laten draaien werden er nieuwe stekkers ontwikkeld. Waarbij men in Engeland gewoon een tweede 7polige stekker ging gebruiken werden in de rest van Europa 13 polige stekkers ontwikkeld. Hier bestaan 3 modellen van, de Jaeger 13polige stekker, de Multicon en de multicon WEST 13polige stekker. De eerste jaren zaten deze stekkers eigenlijk alleen op caravans en kwam je ze op gewone aanhangwagens niet tegen. De gewone Multicon en de multicon WEST lijken veel op elkaar, maar zijn niet door elkaar te gebruiken.

Professionele aanhangwagens met 13p stekker

Omdat in 2010 ook een achteruitrijlamp verlicht werd op nieuwe professionele aanhangwagens, zit op aanhangwagens met eigen kenteken van na die datum ook een 13 polige stekker. Dat is vrijwel altijd de Jaeger. Gek genoeg worden er nog wel nieuwe trekhaken gemonteerd met de oude 7 polige aansluiting. Er bestaat een eenvoudige verloopstekker om een aanhangwagen met 13polige stekker aan te sluiten op een auto die nog voorzien is van een 7polige aansluiting. Er is ook een verloopstekker om aanhangwagens met 7polige stekker aan te sluiten op auto’s met 13polige aansluiting.

Storing in de aanhangwagenverlichting

Voorkomen van storingen en defecte verlichting

Zorg altijd voor een setje reservelampjes, niet alleen voorkomt u daarmee een bekeuring, maar het is vooral van belang voor de veiligheid. Spuit één à twee maal per jaar de stekker en stekkerdoos in met een zuurvrije vaselinespray of siliconenspray, hiermee voorkomt u dat de contacten oxideren, wat een veel voorkomende storing is. Als de contacten al niet meer glimmen en er oxidatie op zit, maak deze dan eerst schoon met een contactreiniger. Door de aanhangwagenstekker een paar keer in en uit de stekkerdoos te doen wordt de beschermende spray goed verdeeld. Zorg ervoor dat de stekker van de aanhangwagen netjes in zijn houder zit, en niet in vuil of water op de grond ligt. Zorg ervoor dat de stekkerdoos op de auto gesloten is met het dekseltje om geen opspattend regenwater erin te krijgen. Los problemen in de bedrading liever niet op met kroonsteentjes, deze geven vaak later weer storingen. Gebruik speciale hulsjes en een kabeltang om bedrading te repareren of aan te sluiten.

De verlichting van de aanhangwagen werkt niet meer, of slechts gedeeltelijk.

Controleer eerst of het slechts om één lamp gaat of dat er meerdere lampen niet werken. Als er één lampje niet brandt, begint u te zoeken bij de lamp. Als er meerdere lampen niet werken begint u te zoeken bij de stekker. In uw gereedschapskoffer moet u dan wel een 12v spanningzoeker met krokodillenbekje of een multimeter hebben. Als u dat niet heeft is het oplossen van de storing wat lastiger.

Er brandt één lamp niet van de aanhangwagen!

  1. U begint dan met het vervangen van de lamp. Is de draad van de oude lamp nog intact? Gaat de lamp bij het verwijderen branden, maak dan de contacten schoon. Heeft u geen reservelamp? Gebruik eventueel een van de andere lampen.
  2. Controleert u of er spanning staat op de betreffende pool op de stekkerdoos van de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals. 
  3. Controleer of de aansluitdraad in de stekker goed aangesloten zit en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de 4 delen van het contact iets naar buiten.
  4. Controleert u of er spanning staat op de aansluiting van de lamp en controleer of de massa niet onderbroken is. Repareer eventueel de aansluitkabel.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn kunt u het best contact opnemen met uw aanhangwagendealer.

Er branden meerdere lampen niet op de aanhangwagen!

  1. Controleert u of er spanning staat op de betreffende pool op de stekkerdoos van de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals.
  2. Controleer of de aansluitdraad in de stekker goed aangesloten zit en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de 4 delen van het contact iets naar buiten.
  3. Controleer de kabels die van de dissel van de aanhangwagen naar achteren lopen op beschadigingen of breuk. Let vooral op eventuele oude reparaties met kroonsteentjes e.d.
    Repareer eventueel de aansluitkabel.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn kunt u het best contact opnemen met uw aanhangwagendealer.

Aanhangwagen aansluitschemas

Stekker 7-polig universeel

In het verleden hadden alle aanhangwagens voor de verlichting dezelfde stekker, de klassieke 7polige stekker. Deze werd volgens een vast schema aangesloten en kende de volgende 7 aansluitingen.

Aansluitschema voor een 7 polige stekker van aanhangwagens

Pool 1(L) - Richtingaanwijzer links (geel)
Pool 2(54G) - Mistachterlicht (blauw)
Pool 3(31) - Massa (wit)
Pool 4(R) - Richtingaanwijzer rechts (groen)
Pool 5(58R) - Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting (bruin)
Pool 6(54) - Remlichten links en rechts (rood)
Pool 7(58L) - Achterlicht links en voorlicht (zwart)

Soms zitten beide achterlichten op 1 draad. Dan sluit u die aan op pool 7.

Stekker 13-polig Jaeger

In het schema van de 7-polige stekker missen twee belangrijke functies, namelijk de continustroomdraad ( voor binnenverlichting e.d.) en achteruitrijlicht.
Dat is de reden waarom er een aantal jaren geleden 13polige stekkers ontwikkeld zijn. De bekendste zijn de Jaeger en de Multicon west

Het schema voor de 13 polige Jaeger stekker is als volgt.

Aansluitoverzicht voor een 13 polige Jaeger stekker van aanhangwagens

Pool 1 (L) - Richtingaanwijzer links (geel)
Pool 2 - Mistachterlicht (blauw)
Pool 3 (31) - Massa (wit)
Pool 4 (R) - Richtingaanwijzer rechts (groen)
Pool 5 (58R) - Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting (bruin)
Pool 6( 54) - Remlichten links en rechts (rood)
Pool 7 (58L) - Achterlicht links en voorlicht (zwart)
Pool 8 - Achteruitrijlamp (grijs)
Pool 9 (54G) - Constante stroomdraad (oranje)
Pool 10 - Constante stroomdraad geschakeld met contactslot (rood/bruin)
Pool 11 - Massa voor pool 10 (wit/zwart)
Pool 12 - Massa voor herkenning aanhangwagen (vrij)
Pool 13 - Massa voor pool 9 (wit/rood)

Stekker 13-polig Multicon

Het schema voor de 13 polige Multicon( west) stekker is als volgt.

Aansluitschema voor 13 polige Multicon stekkers bij aanhangwagens

Pool 1 (L) - Richtingaanwijzer links
Pool 2 (54G) - Mistachterlicht
Pool 3 (31) - Massa
Pool 4 (R) - Richtingaanwijzer rechts
Pool 5 (58R) - Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting
Pool 6 (54) - Remlichten links en rechts
Pool 7 (58L) - Achterlicht links en voorlicht
Pool 8 - Achteruitrijlamp
Pool 9 - Constante stroomdraad
Pool 10 - Constante stroomdraad geschakeld met contactslot
Pool 11 - Massa voor pool 10
Pool 12 - Massa voor herkenning aanhangwagen
Pool 13 - Massa voor pool 9

Copyright © 2017 Aanhangcars B.V., alle rechten voorbehouden.