Veiligheidsklemmen

Elke aanhangwagen dient voorzien te zijn van een losbreekvoorziening die er voor zorgt dat de aanhangwagen, in het geval deze onverhoopt loskomt van de trekhaak niet vrij kan komen van de auto ofwel gecontroleerd tot stilstand komt. Bij een ongeremde aanhangwagen is dat een hulpkoppeling, en bij een geremde aanhangwagen een breekkabel. Volgens artikel 5.18.34 uit de wegenverkeerswet moet, als de aanhangwagen is uitgerust met een breekkabel op de reminrichting, deze bevestigd moet zijn aan een vast deel van de auto of aan een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak, zodanig dat de remfunctie pas in werking treedt als de aanhangwagen los komt van de trekhaak. Hiervoor zit meestal aan de trekhaak of aan de auto een oog. Dit oog is echter in veel gevallen niet geschikt voor de hulpkoppeling van een ongeremde aanhangwagen. Indien de trekhaak van uw auto niet is voorzien van een vaste bevestiging voor de hulpkoppeling kunt u hiervoor een veiligheidsklem op de trekhaak plaatsen.

Tonen als Lijst Foto-tabel

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Is een veiligheidsklem verplicht?

Nee de veiligheidsklem is niet verplicht, maar u bent wel verplicht om de hulpkoppeling op een veilige en afdoende stevige manier aan uw auto te verbinden, zodanig dat, indien de aanhangwagen losraakt van de trekhaak, de aanhangwagen strak aan de auto verbonden blijft en dus niet als een ongeleid projectiel de weg op kan schieten.
Let op! Er is een periode geweest waarin sommige aanhangwagenfabrikanten geen hulpkoppeling op de ongeremde aanhangwagens monteerden. In die gevallen bent u zelf verplicht een hulpkoppeling op uw aanhangwagen te zetten. Als de trekhaak niet beschikt over een voorziening waar de hulpkoppeling deugdelijk aan bevestig kan worden, is een veiligheidsklem de beste, veiligste en meest eenvoudige oplossing.

Wat is het risico als de hulpkoppeling of breekkabel niet, of niet juist is bevestigd?

Dat risico is best groot, vooral voor andere weggebruikers. Stelt u zich voor dat u op een provinciale weg rijd, en de aanhangwagen schiet los van de trekhaak. Indien u de veiligheidsklem niet heeft gebruikt, of de hulpkoppeling of de breekkabel ondeugdelijk is en zijn werk niet doet, wordt het een ongeleid projectiel van vele honderden kilo’s zwaar. Fietsers, voetgangers, of een tegenligger, die hierdoor geraakt worden zullen om zijn minst zwaar lichamelijk letsel oplopen of erger. Er wordt daarom door de politie regelmatig gecontroleerd op het juist gebruiken en aanwezig zijn van een deugdelijke hulpkoppeling of breekkabel. De boete kan gemakkelijk 150 euro of meer zijn indien dit niet het geval is. Ook kan, in geval van een ongeluk, er een probleem ontstaan met de verzekeraar indien de hulpkoppeling of breekkabel niet, of niet juist is gebruikt. Kortom een veiligheidsklem kan veel ellende, en ook nog eens een bekeuring voorkomen.

Montage van een veiligheidsklem

Veiligheidsklemmen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Montage van onze veiligheidsklemmen is prima zelf te doen. Deze veiligheidsklem bestaat uit twee losse delen die om de trekhaak worden geplaatst waarna deze met behulp van twee sterke bouten met bijbehorende moeren worden vastgezet. Het monteren van onze veiligheidsklem is dus door iedereen wel te doen, maar wanneer u de veiligheidsklem bij ons koop, en u heeft uw auto bij u, dan monteren wij die met plezier gelijk even voor u. Dan weet u zeker dat hij er goed op zit.

Op mijn trekhaak past geen veiligheidsklem

Alhoewel de veiligheidklem geschikt is voor de meeste trekhaken, zijn er modellen waar de veiligheidsklem niet past. In die gevallen kunt u het beste naar de leverancier van de trekhaak gaan om hun te vragen voor hun merk specifieke oplossing.

Veiligheidsklemmen en andere accessoires voor uw aanhangwagen

Bij Aanhangcars vindt u een uitgebreid aanbod met accessoires waaronder ook veiligheidsklemmen. Als u een nieuwe aanhangwagen bij Aanhangcars aanschaft en u daar gelijkertijd een aantal accessoires zoals spanbanden, disselslot of bagagenet bij koopt ontvangt u een interessante stapelkorting over de accessoires die kan oplopen tot wel 25%.

Copyright © 2017 Aanhangcars B.V., alle rechten voorbehouden.