Uw aanhangwagen

Op deze pagina vindt u relevante en belangrijke informatie over uw aanhangwagen. Zaken als aanhangwagen rijbewijs, verlichting, onderhoud, wetgeving, losse lading en bandenspanning worden op deze pagina uitgelegd.

SUV personenwagen met enkelas aluminium open aanhangwagen

Het (aanhangwagen) rijbewijs

Niet elke aanhangwagen mag gereden worden met alleen het B-rijbewijs. Wanneer u de aanhangwagen uitleent is het raadzaam om na te gaan of bijvoorbeeld de buurman wel met uw aanhangwagen mag rijden. Op de pagina Aanhangwagen rijbewijs vindt u meer informatie welke aanhangwagen met welk rijbewijs gereden mag worden.

Aanhangwagen verlichting

Stekker van de aanhangwagen los getrokken? Of werkt de verlichting niet meer? Geen probleem! Op de pagina over Aanhangwagen verlichting staan de diverse stekkerschema’s duidelijk aangelegd. U kunt de stekker eenvoudig zelf weer aansluiten aan de hand van het aansluitschema. Daarnaast staat in het stappenplan duidelijk uitgelegd hoe u de verlichting kunt repareren. Mocht u er toch niet uitkomen? Neem dan gerust contact met ons op of kom met de aanhangwagen eens langs.

Onderhoud van uw aanhangwagen

Elke aanhangwagen heeft onderhoud nodig. Als u de aanhangwagen weinig gebruikt, zal het onderhoud tot een minimum beperkt worden. Zaken die aan slijtage onderhevig zijn en andere zaken waarop gelet moet worden, worden op de pagina Aanhangwagen onderhoud uitgelegd.

Aanhangwagen wetgeving

Voor aanhangwagens gelden speciale regels en wetgeving. Zo gelden er speciale richtlijnen voor bijvoorbeeld de maximale afmetingen en de verplichte verlichting van een aanhangwagen. De speciale wetgeving voor aanhangwagens wordt uitgelegd in de pagina over Aanhangwagen wetgeving.

Losse lading

Losse lading op een aanhangwagen vervoeren? Losse lading op een aanhangwagen moet altijd zodanig gezekerd zijn dat dit niet uit de laadbak kan vallen. Het niet vastzetten van losse lading is zodanig gevaarlijk voor mede weggebruikers dat hier ook hoge boetes op staan.

Grote zware voorwerpen zoals bijvoorbeeld een koelkast, dienen zodanig vastgezet te worden dat deze op geen manier los kunnen komen en van de aanhangwagen kunnen vallen. Een bagagenet is hier niet sterk genoeg voor en er zullen dan ook andere middelen, zoals bijvoorbeeld spanbanden, gebruikt moeten worden. Als de lading middels spanbanden is gezekerd is afdekken met een bagagenet niet nodig. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een bagagenet niet verplicht als de lading bijvoorbeeld met spanbanden is gezekerd.

Bij lichte(re) lading zoals bijvoorbeeld tuinafval, kan wel met een bagagenet worden volstaan.

Bandenspanning

De maximum bandenspanning van uw aanhangwagen staat op de band vermeldt. De bandenspanning staat uitgedrukt in de waarde BAR of PSI, één PSI staat gelijk aan 0.068947 BAR. De bandenspanning van de aanhangwagen moet altijd bij koude band gecontroleerd worden, dus niet direct na een lange rit. Daarnaast is het gebruikelijk om de aanhangwagenbanden standaard iets onder de maximale spanning te zetten, bij zware lasten kan de band wel op de maximum spanning gezet worden.

Copyright © 2017 Aanhangcars B.V., alle rechten voorbehouden.