Uw aanhangwagen
Op deze pagina vindt u relevante en belangrijke informatie over uw aanhangwagen. Wat betekent de COC verklaring bijvoorbeeld die u bij aanschaf van uw aanhangwagen hebt ontvangen? Waar kunt u het chassisnummer en het typeplaatje vinden? Wat heeft uw aanhangwagen aan onderhoud nodig? Dit zijn een aantal vragen waar wij graag antwoord op geven op deze pagina.
De COC verklaring van uw aanhangwagen
Indien u na 29 oktober 2012 een nieuwe aanhangwagen hebt aangeschaft zult u bij deze aanhangwagen ook een COC verklaring hebben ontvangen. Dit Europese document wordt door de fabrikant verstrekt bij geproduceerde aanhangwagens, en is verplicht bij aanhangwagens die na de eerder genoemde datum zijn toegelaten. Op de COC verklaring staan onder meer zaken vermeld als fabrikant, Europese typegoedkeuring nummer, chassisnummer, de plaats waar het chassisnummer op de aanhangwagen is ingeslagen, en technische specificaties van de aanhangwagen zoals gewicht, laadvermogen en dergelijke. Deze verklaring is dan ook een officieel document dat bij uw aanhangwagen hoort!
Hieronder ziet u enkele voorbeelden van COC verklaringen zoals die door de verschillende fabrikanten worden verstrekt.
Deze COC verklaring dient men altijd bij zich te hebben als men met een aanhangwagen aan het verkeer deelneemt. Deze verklaring dient ook overhandigd te kunnen worden bij een controle door overheidsinstellingen zoals bijvoorbeeld de politie. Bij verkoop van de aanhangwagen dient de verklaring ook overhandigd te worden aan de koper
Bewaar de COC verklaring goed! Deze wordt namelijk eenmalig verstrekt bij de aanschaf. Bij verlies of diefstal van de COC verklaring kan er wel een kopie aangevraagd worden, maar dit brengt kosten met zich mee en de nieuwe COC verklaring zal ook voorzien worden van de melding dat het een kopie betreft.
Aanhangwagens tot en met een bruto laadvermogen tot en met 750 kilogram zijn alleen voorzien van een COC verklaring. Aanhangwagens met een bruto laadvermogen van meer dan 750 kilogram zijn naast de COC verklaring ook voorzien van een eigen kenteken met bijbehorende kentekenpapieren of kentekenkaart.
Chassisnummer en typeplaatje van uw aanhangwagen
Elke aanhangwagen is voorzien van een chassisnummer dat is ingeslagen op een vast deel van de aanhangwagen. Het chassisnummer wordt dus bijvoorbeeld nooit in de dissel of de trekkoppeling ingeslagen. in de meeste gevallen is het chassisnummer te vinden aan de voor- of zijkant rechts van de aanhangwagen. Op het COC bewijs en/of de kentekenpapieren van de aanhangwagen wordt altijd de exacte plek vermeld waar het chassisnummer op een aanhangwagen is ingeslagen.
Ook het typeplaatje van een aanhangwagen is blijvend aangebracht op een vast deel van de aanhangwagen. Het typeplaatje vermeld onder meer de fabrikant, het Europese goedkeuringsnummer, het chassisnummer, het bruto laadvermogen en het type aanhangwagen. Dit typeplaatje dient ten allen tijde aanwezig te zijn op de aanhangwagen.



Gebruik een neuswiel niet om uw aanhangwagen op te tillen
Uw aanhangwagen kan zijn voorzien van een neuswiel. Zwaardere aanhangwagens zijn vaak standaard af fabriek uitgerust met een neuswiel, bij lichtere aanhangwagen is het neuswiel vaak optioneel. Het neuswiel is bedoeld als extra steun en is niet geschikt om de voorzijde van aanhangwagen op te tillen. In dat geval worden het neuswiel en de dissel op de verkeerde wijze (over)belast en kunnen deze schade oplopen. Op de pagina over het gebruik van een neuswiel leggen wij u graag uit hoe het neuswiel gebruikt dient te worden en wat het gevolg van onjuist gebruik kan zijn.
Onderhoud van uw aanhangwagen
Indien u het juiste onderhoud aan uw aanhangwagen pleegt zal dit bijdragen aan een langere levensduur van uw aanhangwagen. Vanzelfsprekend draagt een schoonmaakbeurt op zijn tijd hier ook aan bij, zeker in koude tijden waarin aan gladheidsbestrijding wordt gedaan met strooizout. Daarnaast kent ook een aanhangwagen bepaalde onderdelen die na verloop van tijd wel enige slijtage kunnen vertonen en wellicht onderhoud behoeven. Wij hebben een aparte pagina over aanhangwagen onderhoud samengesteld waarin wij uitleggen wat er aan onderhoud van uw aanhangwagen nodig is.
Is uw aanhangwagen voorzien van een accu?
Sommige aanhangwagens, zoals een kipper met hydraulische bediening zijn voorzien van een accu. Om de accu in goede conditie te houden kunt u deze het beste regelmatig opladen met een goede druppellader. Wanneer de accu niet goed onderhouden word, te ver leeg raakt of verkeerd opgeladen wordt kan de levensduur enorm bekort worden of kan de accu zelfs stuk gaan.
Op een accu zit een beperkte garantie van 6 maanden. Voor meer informatie over uw aanhangwagen accu kunt u hier verder lezen.
Schema's voor de aanhangwagen verlichting
Net als bij uw auto dient u ook bij uw aanhangwagen de werking van de verlichting te controleren voordat u de weg op gaat. De lampunits van een aanhangwagen zijn voorzien van standaard lampjes die bij elke automaterialenzaak verkrijgbaar zijn en ook eenvoudig te vervangen zijn.
De kabelboom, en dan de stekker in het bijzonder, is een onderdeel van de verlichting dat bij verkeerd gebruik makkelijk beschadigd kan worden. In de praktijk gebeurt het nog wel eens dat door vergeetachtigheid, of door een klein ongelukje, de stekker van de aanhangwagenverlichting kapot wordt getrokken. Op de pagina over de aanhangwagen verlichting staan de diverse stekkerschema's duidelijk uitgelegd. U kunt de stekker eenvoudig zelf weer aansluiten aan de hand van het aansluitschema. Daarnaast staat in het stappenplan duidelijk uitgelegd hoe u de verlichting kunt repareren. Mocht u er toch niet uitkomen? Neem dan gerust contact met ons op of kom even met de aanhangwagen langs.
Losse lading op uw aanhangwagen vastzetten
Wilt u losse lading op uw aanhangwagen vervoeren? Losse lading op een aanhangwagen moet altijd zodanig gezekerd zijn dat dit niet uit de laadbak kan vallen. Het niet deugdelijk vastzetten van losse lading is zodanig gevaarlijk voor mede weggebruikers dat hier hoge boetes op staan.
Grote zware voorwerpen zoals bijvoorbeeld een koelkast, dienen zodanig vastgezet te worden dat deze op geen enkele manier los kunnen komen, en van de aanhangwagen af kunnen vallen. Een bagagenet is hier niet sterk genoeg voor en er zullen dan ook andere middelen, zoals bijvoorbeeld spanbanden, gebruikt moeten worden. Als de lading middels spanbanden is gezekerd hoeft deze niet ook nog eens met een bagagenet te worden afgedekt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een bagagenet niet verplicht als de lading bijvoorbeeld met spanbanden is gezekerd. Bij lichte(re) lading zoals bijvoorbeeld tuinafval, kan wel met een bagagenet worden volstaan.
De meeste aanhangwagens zijn tegenwoordig voorzien van sjorogen in de laadbak en/of touwhaken onder de laadbak die de mogelijkheid beiden tot het bevestigen van sjorbanden of een bagagenet.
Op de pagina over het laden van een aanhangwagen gaan wij verder in op dit onderwerp en leggen wij onder meer uit hoe u uw aanhangwagen op de juiste wijze kunt beladen.
De bandenspanning van uw aanhangwagen
De maximum bandenspanning van uw aanhangwagen staat op de band vermeldt. De bandenspanning staat uitgedrukt in de waarde BAR of PSI, één PSI staat gelijk aan 0.068947 BAR. De bandenspanning van de aanhangwagen moet altijd bij koude band gecontroleerd worden, dus niet direct na een lange rit. Daarnaast is het gebruikelijk om de aanhangwagenbanden standaard iets onder de maximale spanning te zetten, bij zware lasten kan de band wel op de maximum spanning gezet worden.
Op de speciale pagina over de bandenspanning van een aanhangwagen leggen wij nog het één en ander uit over bandenspanning en kunt u ook een schematisch overzicht vinden met bandenmaten en de bijbehorende bandenspanning.
Wielbouten natrekken na de eerste 100 kilometer
Voor de aflevering van een aanhangwagen worden nog enkele punten nagelopen. Hierbij wordt ook gecontroleerd of de wielbouten vast zitten. Het van belang dat u zelf, na de eerste 100 kilometer te hebben gereden, de wielbouten een keer natrekt. Hoe u de wielbouten van uw aanhangwagen natrekt, en wat het belang hiervan is leggen wij uit op de pagina over het vastzetten van de wielbouten op een aanhangwagen.
Moeten wielen van een aanhangwagen gebalanceerd worden?
Nee, bij normaal gebruik hoeven de wielen van uw aanhangwagen niet te worden gebalanceerd. De wielen van een aanhangwagen worden bij de productie en aflevering nooit gebalanceerd. Het balanceren van aanhangwagenwielen is normaal gesproken ook niet nodig, en heeft ook pas effect bij snelheden boven de 90 km/uur. Het balanceren van de wielen is dus bijvoorbeeld wel zinvol als u naar een land toe gaat waar harder gerende mag worden in combinatie met een aanhangwagen.
Op deze pagina leggen wij uit wat de oorzaken van een trillende aanhangwagen kunnen zijn, en wanneer het zinvol is om de wielen van uw aanhangwagen te laten balanceren.
Meer praktische informatie over aanhangwagens
Op de pagina met praktische informatie vindt u een overzicht met meer artikelen die betrekking hebben op het aanschaffen en het gebruik van een aanhangwagen.
In de sectie met downloads vindt u enige documentatie over aanhangwagens waaronder gebruikshandleidingen en dergelijke.