Wat maakt een band tot een aanhangerband?
Een aanhangerband zorgt, net als bij een auto, voor het contact met het wegdek. Tegelijkertijd heeft de aanhangerband andere taken dan de autoband. Het is daarom belangrijk dat de juiste banden gebruikt worden. Net zoals een auto beroerd en zelfs onveilig zal rijden wanneer je daar aanhangerbanden onder monteert, zal een aanhangwagen slecht, of zelfs gevaarlijk functioneren wanneer je daar autobanden onder zet. Daarom zitten onder een aanhangwagen dus aanhangerbanden, maar wat maakt van een band een aanhangerband?
Wat maakt een band geschikt voor gebruik onder een aanhanger?
Autobanden hebben als hoofdtaak het leveren van grip, zowel voor accelereren, remmen als in bochten, maar ze moeten ook rijcomfort leveren en dus soepel zijn. Een aanhangerband moet vooral dragend vermogen hebben en een goede rolweerstand. Ze worden niet aangedreven, en hoeven dus geen grip te leveren bij accelereren. Daarom zijn aanhangerbanden veel stugger en sterker dan autobanden en hebben ze een aangepast profiel.
Om te weten waar een band voor geschikt is staat er een uitgebreide codering op elke band. Deze codering lijkt in eerste instantie op niets, maar geeft veel waardevolle informatie over de band en hoe deze gebruikt kan worden. Aanhangwagens zijn zelfs zo gevoelig voor het gebruikte type band dat in de papieren van de aanhangwagen vermeld staat welke banden er onder mogen. Wanneer je dus de banden van de aanhanger moet vervangen moet je letten op de code op de band.
Wat betekent de codering op aanhangerbanden?
Om de codering uit te leggen nemen we een voorbeeld band, in dit geval de 195/50R13. Dit is een veel gebruikte band onder aanhangers, zeker onder de zwaardere professionele uitvoeringen. 195/50R13 is echter niet de volledige code. Onze voorbeeldband heeft als volledige code 195/50 R 13 C 104/101 N FRT. Deze code geeft informatie over:
- De afmetingen van de band - 195/50
- De bandopbouw - R
- De velgmaat - 13
- De versterking van de band - C
- Het draagvermogen - 104/101
- De snelheidsindex - N
- Het gebruik van de band - FTR
Hieronder gaan we de verschillende delen van deze code stuk voor stuk toelichten.
Afmeting van de aanhangerband
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. Het eerste deel van de code geeft informatie over de afmetingen. 195 staat voor de breedte van de band. De breedte wordt altijd in millimeters weergegeven wat betekent dat deze band dus 195mm breed is.
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. 50 staat voor de hoogte van de band. Om het lastiger te maken is dat niet in millimeters, maar in een percentage van de breedte weergegeven. Bij onze voorbeeldband is de hoogte dus 50% van 195mm ofwel 97,5mm. Deze hoogte kun je nameten door te meten vanaf de rand van de velg tot aan het loopvlak.
De bandopbouw
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. De letter R geeft aan hoe de band is opgebouwd, in dit geval een radiaalband. Bij dit type band is het stalen karkas dat de band stevigheid geeft niet diagonaal (D), of als gordel (B), in de band verwerkt, maar radiaal (loodrecht) op de rijrichting. Een belangrijk voordeel van een radiaalband is dat deze in bochten een beter contact met het wegdek houdt. Daarom zijn tegenwoordig vrijwel alle banden van het type radiaal.
De grootte van de velg
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. Het getal 13 staat voor de maat van de velg waar de band op past. Waarbij de breedte in mm wordt weergegeven, en de hoogte in een percentage, heeft men voor de velgmaat (diameter van de velg) besloten om die in inches weer te geven. Onze voorbeeldband past dus op een 13 inch velg. Eén inch is 2,54 centimeter dus deze velg van 13 inch heeft dus een diameter van 33,02 centimeter.
Versterkte banden voor gebruik onder een aanhanger
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. De letter C staat voor 'Commercial'. Deze aanvullende code staat niet op alle banden en geeft in dit geval aan dat het banden zijn voor vrachtvervoer en niet voor personenvervoer. Ze worden dus toegepast onder bijvoorbeeld een bestelauto of aanhanger. De band is voorzien van extra versteviging in het karkas van de band, waardoor deze een groter draagvermogen heeft.
Versterkte banden kunnen in plaats van de aanvullende code C overigens ook zijn voorzien van de code XL, EL of RF. Deze code staat dus niet op elke band, maar wanneer deze er op staat is dat belangrijke informatie.
Hoeveel gewicht kan een aanhangerband dragen?
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. Meestal staat hier een getal van drie cijfers en geeft dat de code voor het draagvermogen. Onze voorbeeldband is echter ook geschikt voor gebruik in dubbellucht configuraties. Het eerste getal 104 / 101 geeft het draagvermogen van onze voorbeeldband bij normaal enkel gebruik aan, wat bij aanhangers vrijwel altijd het geval zal zijn. Wanneer we in onderstaande tabel kijken zien we dat onze voorbeeldband een draagvermogen heeft van 900 kilo.
Het tweede getal 104 / 101 geeft het draagvermogen aan als er twee velgen naast elkaar op de as zijn gemonteerd. Dit is een speciale toepassing die dubbellucht wordt genoemd. Dubbellucht wordt vaak toegepast op zwaardere bestelauto's en vrachtwagens. Het draagvermogen per band is volgens de tabel in dat geval 825kg.
Het totale draagvermogen van de banden dient altijd groter of gelijk te zijn aan het draagvermogen van de assen. Die informatie staat op het typeplaatje, en in de COC documenten, van de aanhanger. Wanneer onze voorbeeldband op een aanhangwagen zit mag het draagvermogen van de as dus niet meer zijn dan 1800kg (900x2).
De snelheidsindex, ofwel hoe snel mag u met een band rijden?
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. De letter N geeft de snelheidsindexering van de aanhangerband aan. Deze geeft de maximum snelheid aan die voor een band geldt. Onze voorbeeldband geeft volgens onderstaande tabel dus een maximum snelheid van 140 km/u. Deze indexering is voor een aanhangerband meestal minder interessant omdat er in ons land een snelheidsbeperking van 90km/u geldt voor het rijden met een aanhanger. Ook in de omringende landen mag er nergens 140km per uur met een aanhanger gereden worden. Wij adviseren maximaal 100km/u te rijden, ook wanneer sneller is toegestaan. De snelheidsindexering is echter wel degelijk belangrijke informatie.
Speciaal ontworpen voor gebruik onder aanhangers
195/50 R 13 C 104/101 N FRT. De laatste lettercombinatie FRT is een afkorting voor 'Free Rolling Tyre' ofwel vrij rollende band. Dit type band is speciaal ontworpen voor het gebruik onder aanhangers en trailers en mag dus nooit op een aangedreven as of een sturende as worden gemonteerd.
De leeftijd van een aanhangerband controleren
In Nederland geldt geen wettelijk bepaalde maximum leeftijd voor de banden onder een aanhanger. Toch wordt in het algemeen geadviseerd om aanhangerbanden te vervangen als deze zes tot zeven jaar oud zijn. Let wel, in Duitsland geldt, voor de Tempo 100 regeling, wel een wettelijke regel dat aanhangerbanden niet ouder dan zes jaar oud zijn!
Als u wilt weten hoe oud de banden onder uw aanhanger zijn kunt u dit ook aflezen op de band zelf. Elke band is namelijk ook voorzien van een DOT code die aan het einde vier cijfers heeft die de productiedatum aangeven. De voorste twee van deze vier cijfers geven de week, en de achterste twee cijfers het jaar van productie aan. In het voorbeeld op onze band staan de cijfers 4321 aan het einde van de DOT code. Dit betekent dat de band in kwestie is geproduceerd in week 43 van het jaar 2021.
Let wel! De leeftijd is uiteraard niet het enigste criterium wat bepaalt of een band wel of niet vervangen moet worden. Versleten of beschadigde banden dienen te vervangen worden, ook al zijn ze nog geen zes jaar oud.
Bandenspanning van aanhangerbanden
De 195/50 R13 band, uit ons voorbeeld, is een zogenoemde hogedruk band. Dit betekent dat de voorgeschreven bandenspanning een stuk hoger is dan gebruikelijk. De voorgeschreven bandenspanning voor deze band is maar liefst 6,5 Bar. Het is bij dit type band wel belangrijk om deze hogere bandenspanning aan te houden om versnelde slijtage te voorkomen.
Niet alle aanhangerbanden zijn overigens hoge druk banden. Het is daarom raadzaam om, voor het controleren van de bandenspanning, eerst te kijken wat de voorgeschreven spanning voor de banden onder uw aanhanger is.
Bekijk hier ook ons artikel over de juiste bandenspanning voor aanhangerbanden