Kielboottrailer

De kielboottrailer is ontworpen om uw zeilboot met vaste kiel veilig achter uw personenwagen te kunnen vervoeren. De diepgang van de kiel is, samen met de waterverplaatsing en de lengte van uw zeilboot bepalend voor welke kielboottrailer geschikt is. Een goed passende kielboottrailer zorgt niet alleen voor veilig rijgedrag, maar voorkomt ook schade aan de romp. Onderstaande punten zijn belangrijk bij de keuze van de juiste kielboottrailer.

Kielboottrailers: wat is mogelijk?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk veiligheid. Daarom zijn er grenzen aan wat je achter een gewone auto of bestelbus mag vervoeren. Die grenzen zijn vanuit het trekkend voertuig,(zie hiervoor de kentekenpapieren), maar ook vanuit de kielboottrailers. De grootste standaard kielboottrailers zijn 12 meter lang en 2.3 meter breed en bruto 3500kg. Dit betekent dat deze standaard kielboottrailers geschikt zijn voor kielboten van maximaal ca 12.5m lengte en 2.7m breedte, en met een maximale waterverplaatsing van ca 2.7 ton. Grotere of zwaardere kielboten kunnen meestal niet achter een gewoon voertuig verplaatst worden en daar zal dus een gespecialiseerd transportbedrijf voor moeten worden ingeschakeld. Grote kielboten zullen ook niet vaak het water uit gaan en zullen ook eerder op een stallingstrailer geplaatst worden.

Kielboottrailer: hoogte van de kiel

Voor de kielboottrailer is de hoogte van de kiel een belangrijke factor voor het kiezen van de juiste trailer. Dit is wat anders dan de diepgang van uw zeilboot omdat voor de diepgang gemeten wordt vanaf de waterlijn. De diepgang kan ook variëren door belading, watertank, brandstof en de bemanning. Dat heeft allemaal echter geen invloed wanneer uw zeilboot op een kielboottrailer moet staan, vandaar dat wij werken met de hoogte (of diepte) van de kiel. Immers dit bepaalt op welke hoogte de romp begint en hoe hoog de stempels moeten zitten.

Kielboottrailer: de waterverplaatsing

De waterverplaatsing van uw kielboot is niets anders dan het eigen gewicht. Dit is van belang voor het draagvermogen van de kielboottrailer. Waarom dan niet gewicht noemen? Omdat de meeste fabrikanten ook niet het gewicht opgeven maar de waterverplaatsing. Voor de keuze van de kielboottrailer moet nog wel rekening gehouden worden met eventuele lading die bij vervoer in uw kielboot achterblijft. Dit kan, zeker met vloeistoftanks meegerekend makkelijk meer dan 200 kg zijn.

Kielboottrailer: de afmetingen

De afmetingen van uw zeilboot bepalen welke lengte en breedte u qua kielboottrailer nodig heeft voor het transport. Een vuistregel is dat de trailer maximaal 50cm korter mag zijn dan de bootlengte en maximaal 40cm smaller dan de breedte van uw zeilboot. Uiteraard is dit een grove methode, afhankelijk van de andere eigenschappen van uw zeilboot kan dit meer, of minder zijn.

Kielboottrailers en Aanhangcars

Bent u op zoek naar een boottrailer om uw kielboot veilig mee te kunnen vervoeren? Bij Aanhangcars vindt u een uitgebreid aanbod kielboottrailers welke u eenvoudig met elkaar kunt vergelijken. En komt u er op de site niet uit, dan bent u welkom in onze showroom waar u advies krijgt van mede watersporters, of kunt u per mail advies vragen. Wij kennen echter niet elk boottype, dus stellen wij het op prijs wanneer u alle belangrijke gegevens over uw kielboot meeneemt of doormailt. Voor vrijwel elke kielboot kunnen win dan een geschikte trailer aanbieden die helemaal kan worden afgestemd op een veilig transport van uw kielboot.

Ook voor veel varianten van de kielboot zoals de kimkiel of het kielmidzwaard biedt Aanhangcars goede en veilige oplossingen. Omdat die echter weinig voorkomen adviseren wij contact met ons op te nemen. Omdat er vele tientallen kielboottrailers verkrijgbaar zijn hebben wij slechts een paar voorbeeldtrailers op voorraad staan. Hiermee voorkomen wij dat omwille van "direct leverbaar" een onjuiste trailer voor uw kostbare zeilboot gekozen wordt terwijl wij toch goed kunnen laten zien wat mogelijk is. Door onze korte lijnen naar de fabrikant kunnen wij de meeste kielboottrailers binnen 2 weken na bestelling al leveren.

Copyright © 2024 Aanhangcars B.V., alle rechten voorbehouden.